Start Hammer-IMS feestelijk ingezet met receptie en gereputeerde sprekers in Hasselt

Corda Campus Hasselt – Op 10 juni ontving Hammer-IMS een 70-tal gasten in de PhiliCorda zaal om de start van de nieuwe spin-off te vieren. Hier ontvouwden Noël Deferm (general manager) en Tom Redant (technical & product manager) hun plannen m.b.t. hun niet-nucleaire Marveloc meettechnologie op basis van millimeter golven. Daarna spraken Professor Patrick Reynaert (KU Leuven), Kurt Hensen (CEO T&M Solutions - nu Averna) en Lieven De Jonge (Head of Smart Manufacturing, LRM) de genodigden toe. Beide oprichters ontwikkelden nieuwe systemen voor het meten van dikte en gewicht in productielijnen, die proefdraaien bij internationale papierproducenten en fabrikanten van plastic platen en folies, composiet, textiel, glaswol en andere materialen.

Klik hier om de gehele fotogallerij te bekijken!

Feestelijke terugblik en vooruitblik

Om de start van Hammer-IMS feestelijk in te zetten, werd de majesteuze PhiliCorda zaal in Corda7 omgevormd tot een compactere, moderne feestzaal. “Sinds een tweetal maanden zijn we neergestreken op de Corda Campus in Hasselt, en daarom kozen we deze locatie uit voor deze feestelijke gelegenheid,” gaf Noël Deferm aan. “Heel wat bezoekers uitten hun waardering over de gemoedelijke sfeer en de interessante, licht verteerbare presentaties.”

hammer-ims_launchevent_6L.jpg

hammer-ims_launchevent_2L.jpg

Zoals bekend is Hammer-IMS in april ontstaan uit het internationaal gereputeerde onderzoekslabo ESAT - MICAS van KU Leuven. De start-up Hammer-IMS ontving een kapitaalsinjectie van € 800.000 van het Gemma Frisius Fonds KU Leuven en de Limburgse Investerings maatschappij (LRM). Op de receptie namen Noël Deferm en Tom Redant de ‘LRM tombstone’ in ontvangst uit handen van Lieven De Jonge, LRM Head of Smart Manufacturing. De tombstone symboliseert de kapitaalinjectie van LRM.

Heel wat genodigden kennen de Hammer-IMS oprichters van hun studie- en onderzoeksperiode aan de KU Leuven (promotor, professoren, assistenten, studenten, LRD, LCIE, IMEC, enz.). Uit de bedrijfswereld kwamen vertegenwoordigers van geïnteresseerde partijen langs zoals ANL Plastics, Trocellen, Amcor, Averna en Sirris Smart Coating Lab, maar evenzeer belangrijke (kandidaat) leveranciers zoals Dekimo en Vansighen. Er waren ook talrijke Limburgse bezoekers, waaronder vertegenwoordigers van UHasselt en de provincie. Enkele vertegenwoordigers van de investeerders konden natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast waren ook mensen aanwezig van vakorganisaties en media.

hammer-ims_launchevent_9L.jpg

hammer-ims_launchevent_8L.jpg

Hammer-IMS in a nutshell

In zijn introductiespeech ‘The start of measuring the future’ stelde general manager Noël Deferm het bedrijf Hammer-IMS voor. Hij vertelde over de Marveloc meetoplossingen op basis van millimetergolven als antwoord op de wijdverspreide nucleaire meetsystemen in plastiekproductie, papierverwerking en ander industriële sectoren. Ook gaf Noël toelichting over de visie en missie van het bedrijf, het startkapitaal, en het hele team (Noël Deferm, Tom Redant, Tom De Bruyne, Rob Snoeijs en Sam Verhaegen). In juli wordt het team verder uitgebreid.

In zijn presentatie ‘Millimeter wave sensing in a box’ gaf technical & product manager Tom Redant meer uitleg over het concept achter de millimetergolf technologie. Daarna ging Tom dieper in op de Marveloc 602 familie van meetoplossingen, waaruit een keuze kan gemaakt naar meetprecisie en -snelheid toe. Bijkomend biedt Hammer-IMS een ‘meetgordijn’ aan. Dit is een unit bestaande uit meerdere meetsensoren, verspreid over de breedte van de folies en platen die uit de productiemachine rollen.

hammer-ims_launchevent_1L.jpg

hammer-ims_launchevent_5L.jpg

Special guests aan het woord …

De eerste gastspreker was professor Patrick Reynaert van de ESAT - MICAS onderzoeksgroep van KU Leuven. Hij was de promotor van de doctoraatstudie van Noël, waaruit Hammer-IMS tot stand is gekomen. Patrick Reynaert keek met humor terug op deze spannende periode, en wenste beide oprichters alle succes toe. Meer algemeen verduidelijkte hij het belang van een nauwe onderzoeks-samenwerking met de industrie, het praktisch en realistisch valideren van beloftevolle nieuwe technologieën, en het valoriseren ervan op industriële schaal.

Dan was het de beurt aan Kurt Hensen, CEO van T&M Solutions (nu Averna). In zijn presentatie ‘Industrial sensing: the key in efficient and high quality production’ ging de bekende Limburgse ondernemer dieper in op diverse industriële sensoren, nu en in de toekomst. Innovaties in sensoren en maximaal gebruik maken van de meetdata, trekken de snelheid en het kwaliteitsniveau van productieprocessen gevoelig omhoog, zoals ook het geval is bij Hammer-IMS.

Last but not least. Lieven De Jonge (LRM Head of Smart Manufacturing) sprak de genodigden toe over de rol van LRM en Corda in the startup scene in Limburg. Naast het overhandigen van de ‘LRM tombstone’, gaf hij inzicht in de hoofdredenen waarom LRM Hammer-IMS financieel ondersteunt. Lieven gaf ook een interessant overzicht van de verschillende incubatoren verspreid over de provincie Limburg, die telkens focussen op andere sectoren en type activiteiten.

hammer-ims_launchevent_3L.jpg