Technologietelg Hammer-IMS stoomt stagestudenten klaar om multidisciplinair te excelleren op de arbeidsmarkt

'Hammer-IMS Internship Fellow'-oorkonde voor pas afgestudeerde studenten zet nieuwe toon op Vlaamse arbeidsmarkt. Wanneer Hammer-IMS in 2016 neerstreek op de Corda technologiecampus in Hasselt, hadden oprichters Noël Deferm en Tom Redant geen vermoeden dat ze 5 jaar later maandelijks een grote gele machine zouden verschepen naar alle uithoeken van de wereld. “Onze felgele kleur is ons handelsmerk”, luidt het bij Hammer-IMS. “De voorbije jaren hebben we ons bedrijf zien evolueren van het ontwikkelen van één technische component naar complete volwaardige machines. Grote internationale textiel- en kunststofgroepen bekijken onze producten met argusogen en verkiezen onze machines vaak boven die van Duitse gevestigde bedrijven. Onze cocktail van technologische passie en met beide voeten in de markt staan is essentieel om een markt binnen te dringen en ons aandeel hierin te vergroten. We willen dit graag overbrengen aan nieuwe jonge professionals.”


Van links naar rechts: Tom Redant (Hammer-IMS), Ruben Kinnart (Hogesechool PXL) en Maarten De Groof (Hogesechool PXL)

Als innovatieve Vlaamse technologiespeler met een inmiddels internationale scope, helpt Hammer-IMS om de kloof tussen onderwijs en jobmarkt creatief te overbruggen. "De afgelopen jaren hebben we veel samengewerkt met diverse stagiairs en jobstudenten uit verschillende studierichtingen. Om beter in te spelen op de noden van bedrijven kiest Hammer-IMS er resoluut voor om technische stagestudenten hands-on marketing skills bij te brengen. Omgekeerd willen we stagestudenten in marketing en administratie ook ervaring laten opdoen met meer technische taken”.

Door hen uit hun comfortzone te halen, maken onze stagestudenten zich een multidisciplinaire skillset eigen en staan ze steviger in hun schoenen om te excelleren op de arbeidsmarkt. Onze stagewerking doorbreekt voor een stuk de Vlaamse bescheidenheid en maakt stagestudenten breder inzetbaar in bedrijfsomgevingen waar teamwerk en communicatie centraal staat. Aangemoedigd worden om over het muurtje te kijken, kan verrijkend en inspirerend zijn en zo het hoeft toch niet allemaal 'op punten te zijn'.”

'Hammer-IMS Internship Fellow'-oorkonde

Hammer-IMS heeft de afgelopen jaren een heel aantal stagestudenten begeleid. “Sinds verschillende jaren werken we samen met de onderwijsinstellingen Thomas More in Geel en met Hogeschool PXL in Hasselt”, vertelt Nele Reynders, als Operations Manager bij Hammer-IMS verantwoordelijk voor HR. “We wilden echter de lat nog iets hoger leggen dan wat hogescholen verwachten van studenten. Vanaf dit jaar zijn we gestart we met het toekennen van onze zogenaamde ‘Hammer-IMS Internship Fellow’ oorkondes. Ben je geslaagd voor je opleiding op de hogeschool en heb je voldoende off-curriculum bijdragen geleverd binnen je Hammer-IMS stage, dan ontvang je binnen het programma een levenslange erkenning als Hammer-IMS Internship Fellow. De studenten ontvangen een gepersonaliseerde 'Hammer-IMS Internship Fellow'-oorkonde op papier en kunnen hiernaar refereren in hun curriculum vitae of via hun LinkedIn-profiel. Een klein gebaar, maar een extra duwtje in de rug voor pas afgestudeerden om hun loopbaan kracht en richting te geven.”

De app die 1 ton staal in beweging krijgt

De gelukkigen van dit jaar, allen technische studenten, hebben geheel buiten hun comfortzone, productfilmpjes gemaakt, beursdemo’s in elkaar gezet en website-inhoud gecreëerd. Er werden bovendien ook bruggen geslagen over onderwijskoepels heen. Zo heeft Hogeschool-PXL-student Ruben Kinnart een showcase gemaakt die aantoont hoe onze zware machines kunnen aangestuurd worden vanop ieders smartphone.

De smartphone-demo werd afgelopen maand door Hammer-IMS getoond op de ITMA 2021 expo in Shanghai. De app heeft het commerciële potentieel om klanten handig en snel de toestand van de machines te laten opvragen vanop eender welke locatie. Om de demo extra cachet te geven, bouwde Simon Thijs van Thomas More een fijn-afgemonteerde mechanische constructie.

Ruben Kinnart toont met trots de app die hij ontwikkelde binnen zijn stage in het kader van zijn opleiding aan PXL in Hasselt. Achter Ruben zie je een typische machine die geproduceerd werd door Hammer-IMS.

Proficiat aan Hogeschool-PXL-studenten Ruben Kinnart (Herk-de-Stad) en Maarten De Groof (Maasmechelen), en Thomas-More-studenten Simon Thijs (Rillaar) en Jarne Bosmans (Meeuwen-Gruitrode) voor het behalen van de erkenning vanuit Hammer-IMS. Zij ontvingen begin juli hun welverdiende oorkonde. Studenten die interesse hebben in een stage bij Hammer-IMS tijdens het schooljaar 2021-2022, kunnen zich vanaf 15 juli kandidaat stellen via het sturen van een motivatie email en cv naar internships@hammer-ims.com. De plaatsen zijn beperkt!

Hammer-IMS? Wie?

Hammer-IMS uit Hasselt introduceerde enkele jaren geleden de nieuwe milieuvriendelijke M-Ray meettechniek voor het bepalen van de dikte of de densiteit van plastics en textiel voor industriële fabrikanten. De onderliggende technologie is het resultaat van meer dan 8 jaar onderzoek aan KU Leuven. Bij het management van Hammer-IMS klinkt het: "Het is mooi om te zien dat onze M-Ray gebaseerde meettoestellen in productiecentra gebruikt worden ter vervanging van radioactieve of nucleaire meetsystemen. We werken hard om internationaal door te breken wat vorig jaar resulteerde in de VOKA Limburg exportprijs die we mochten in ontvangst nemen. Enkele weken terug stonden we voor de eerste keer op de ITMA ASIA expo in Shanghai, het belangrijkste textielevent in China."

Van links naar rechts: Simon Thijs (Thomas More), Noel Deferm (Hammer-IMS) en Jarne Bosmans (Thomas More)

Hammer-IMS was afgelopen maand aanwezig op de ITMA Asia beurs te Shanghai.